Zielona herbata cejlońska, wysokogórska, liściasta bez dodatków.
Zielona herbata cejlońska YH bez dodatków. Pochodzi z regionu Radella na Sri Lance - znanego z uprawy najlepszej zielonej herbaty cejlońskiej.
Zielona herbata cejlońska jest jedną z najchętniej wybieranych zielonych herbat na świecie. Uprawiana na zachodnich zboczach na wysokości 1050-1500 metrów nad poziomem morza. Ma żółtozielony kolor, mocny aromat i orzechowy smak
Waga netto: 100g
Skład: 100% zielona herbata cejlońska bez dodatków.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Gatunek: YH (Young Hyson)
Zielona Herbata:
Określana jest mianem herbaty niefermentowanej, ponieważ nie przechodzi ona procesu utleniania. Otrzymuje się ją poprzez podgrzanie/prażenie liści, aby przyspieszyć proces więdnięcia i niedopuszczenia do ich fermentacji. Po tym etapie następuje formowanie listków poprzez ich zwijanie. Produkcja kończy się suszeniem i sortowaniem. Zielona herbata jest źródłem polifenoli i przeciwutleniaczy niezbędnych dla dobrego zdrowia i długowieczności.
Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o tempraturze pomiędzy 70 st. C a 80 st. C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut. Liście zielonej herbaty można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min, a każde następne wydłużamy o 1 min.