Herbata czarna cejlońska Oriental Collection Orient Delight stożek 100g- Basilur
Czarna herbata cejlońska liściasta bez dodatków. Zawiera górne listki z krzewu oraz końcówki pączków - tipsy, daje delikatny, aromatyczny napar.
Czarna Herbata:
Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.
Skład:
100% czarna liściasta herbata cejlońska z młodymi herbacianymi listkami, bez dodatków.
Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temp. 95 st. C (tzw. biały wrzątek; gorąca niewrząca), parzymy na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim do 3 minut , napar jest orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, daje napar o działaniu relaksującym.
Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.
Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.
Waga netto: 100g
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Gatunek: FBOP EX.SP (Flowery Broken Orange Pekoe Extra Special)