Herbata czarna Oriental Collection Magic Nights stożek 100g- Basilur
Herbata liściasta czarna cejlońska z dodatkiem kwiatu chabru, niebieskiej malwy, owoców żurawiny i nutą truskawki, moreli, ananasa i papai. Wspaniała mieszanka zachwyci smakiem i ukoi zmysły.
Czarna Herbata:
Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.
Czarne herbaty cejlońskie uznawane są za najlepsze na świecie. Starannie dobrane górne liście z krzewów dają napar godny polecenia koneserom.
Skład:
czarna liściasta herbata cejlońska (88,9%), z dodatkiem żurawiny (6%), bławatka (0,6%), niebieskiej malwy (1,5%), oraz naturalnym aromatem truskawki (0,75%), moreli (0,75%), ananasa (0,75%) i papai (0,75%),
Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temp. 95 st. C (tzw. biały wrzątek; gorąca niewrząca), parzymy na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim do 3 minut , napar jest orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, daje napar o działaniu relaksującym.
Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.
Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.