Żurawina cenne właściwości

06-03-2022

Cenne właściwości żurawiny

 

Żurawina zawiera te same składniki odżywcze co inne jagody, ale dzięki dużej zawartości witaminy C dodatkowo pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych i ogranicza rozwój bakterii. Antyoksydanty zawarte w żurawinie działają leczniczo na drogi moczowe. Jej wpływ na organizm człowieka jest jednak dużo większy – z jej leczniczych właściwości korzystano już w XVI wieku, a obecnie uznaje się ją za lek przyszłości. 

 

Rodzaje żurawiny

Żurawina jest wieloletnią, płożącą się krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych. Naturalnym środowiskiem tej wiecznie zielonej rośliny są wilgotne tereny o kwaśnym,  torfowym podłożu, choć obecnie doskonale sprawdza się również w przydomowych ogrodach. Roślina owocuje w pierwszych dniach września, jednak zbiór żurawiny następuje późną jesienią, a nawet zimą. 

Zarówno w medycynie, jak i w kuchni, wykorzystuje się dwa gatunki żurawiny:

  • żurawinę amerykańską (żurawina wielkoowocowa), której ojczyzną jest Kanada i północno-wschodnie tereny USA, chociaż często spotyka się ją również w stanie dzikim na terenach Syberii i Białorusi. Jej owoce są stosunkowo duże (ok. 2 cm średnicy) o czerwonym lub brunatnym zabarwieniu;
  • rosnącą na bagnach: żurawinę błotną, występującą  między innymi w Ameryce Północnej, północnej Azji, a także w Polsce (znana powszechnie jako skarb ukryty na bagnach - kaszubska żurawina). Porasta głównie torfowiska-wysokie oraz przejściowe. W porównaniu do żurawiny amerykańskiej, jej owoce są mniejsze i bardziej cierpkie. 

 

Właściwości  prozdrowotne żurawiny

Żurawina zawiera duże ilości witamin, m.in. witaminy C (14 mg w 100 g świeżych owoców), witaminy B1 i B2 oraz E, a także kwasu foliowego i niacyny, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz obwodowego układu nerwowego. Ponadto owoce żurawiny są cennym źródłem minerałów (m.in. potasu, żelaza), a także błonnika i kwasów organicznych. Najwięcej tych cennych składników ma żurawina X - prosto z plantacji, jednak obecny w żurawinie kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom cierpki, kwaśny smak, dlatego częściej sięgamy po żurawinę przetworzoną.

Cenne właściwości lecznicze żurawiny wynikają nie tylko z zawartych w niej witamin i minerałów, ale również silnych przeciwutleniaczy - procyjanidyny i fruktoza uniemożliwiają przyczepianie się bakterii (w tym m.in. E.coli) odpowiedzialnych za powstawanie cyst, nie pozwalając im zagnieździć się w ściankach pęcherza moczowego. Żurawina jest stosowana jako lek na zapalenie pęcherze u kobiet w ciąży. Na tym jednak jej prozdrowotne działanie się nie kończy. Ten skarb ukryty na bagnach zmniejsza również  ryzyko zachorowania na choroby przyzębia oraz próchnicę, wrzody żołądka i choroby serca.  Ponadto owoce żurawiny pomagają oczyścić organizm z toksyn, dlatego są idealnym składnikiem diety, w tym diety odchudzającej. Spożywanie żurawiny zmierza w jednym kierunku i to kierunek zdrowie.

 

Żurawina w sklepach ze zdrową żywnością występuje pod licznymi postaciami: soki, herbatki, ciasteczka i wiele innych

Kliknij tutaj, aby sprawdzić pod jaką postacią dostępna jest w naszym sklepie