Dlaczego olej kokosowy jest tak popularny?

24-01-2022

Olej kokosowy pozyskiwany jest w procesie podgrzewania oraz tłoczenia kopry, czyli twardego miąższu kokosów. Obecnie jest to jednej z najchętniej wybieranych “superfood” czyli produktów spożywczych o szczególnych właściwościach oraz pozytywnym wpływie na zdrowie. Zdecydowanie najlepszy jest olej nierafinowany, czyli pozyskiwany na zimno. Jest on bowiem pełen cennych substancji odżywczych. Zdecydowanie warto bliżej przyjrzeć się wszystkim właściwościom oraz zastosowaniu oleju kokosowego.

Czym wyróżnia się olej kokosowy?

Olej kokosowy, zwłaszcza nierafinowany jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe, które nie są przetwarzane w tkankę tłuszczową, ale energię. Dzięki temu regularne spożywanie go pomaga zachować odpowiednią wagę i cieszyć się zgrabną sylwetką. Jest to więc świetna alternatywa dla innego rodzaju tłuszczy i bez problemu może być stosowany na różnego rodzaju dietach. Już dwie łyżki stołowe oleju kokosowego dziennie pomagają pozbyć się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha. Tłuszcz ten doskonale wpływa również na wzmocnienie odporności oraz ochronę organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Pomaga zwalczać nie tylko przeziębienie czy grypę, ale również minimalizuje ryzyko wystąpienia wrzodów, a także wzmacnia florę bakteryjną układu pokarmowego. Regularne spożywanie oleju kokosowego pomaga również zwiększyć poziom tzw. dobrego cholesterolu. Wpływa to pozytywnie na cały układ krążenia i chroni przez różnego rodzaju chorobami serca.

Jak używać oleju kokosowego?

Olej kokosowy jest uniwersalnym produktem, który można używać do wielu celów. Sprawdzi się przede wszystkim jako produkt kulinarny, a dokładniej alternatywa dla tradycyjnych tłuszczów. Można na nim smażyć, gdyż posiada wysoką temperaturę dymienia, dlatego nie trzeba obawiać się o to, że potrawy ulegną przypaleniu. Nadaje także potrawom delikatnego aromatu i smaku kokosa, co sprawia, że wzbogaca każdą potrawę. Olejem kokosowym można również zastąpić z powodzeniem masło lub margarynę i użyć go do pieczenia. Dzięki temu wypieki staną się zdecydowanie zdrowsze oraz mniej kaloryczne.

Olej kokosowy jest produktem, który sprawdzi się nie tylko w kuchni. Ze względu na swoje właściwości doskonale nadaje się jako kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji całego ciała. Nałożony bezpośrednio na skórę świetnie ją nawilży oraz zregeneruje. Pomaga także niwelować uszkodzenia oraz stany zapalne. Można używać go na rany oraz oparzenia, gdyż jest naturalną alternatywą dla maści oraz innych środków łagodzących. Dzięki temu, że nie wywołuje reakcji alergicznej można stosować go nawet u dzieci oraz osób cierpiących na różnego rodzaju alergie. Dobrym pomysłem jest dodanie nieco oleju do ulubionego kremu do twarzy, dzięki czemu stanie się on bardziej bogaty i mocniej regenerujący. Można używać go również jako naturalnego dezodorantu zapobiegającego nadmiernemu poceniu się w okolicach pachwin, na karku lub stopach. Innym mniej znanym sposobem na zastosowanie tego oleju jest dodanie go do kawy. Dzięki temu napój ten dostarczy ogromną dawkę energii na wiele godzin.

 

Kliknij tutaj, aby kupić olej kokosowy